Det blev ett känslofyllt besök på äldreboendet Violen i Löderups när Lions genom Birgitta, Åke och Agnar förra veckan besökte ukrainska flyktingar som tvingats fly till Sverige från kriget i Ukraina. Fyra familjer har bott där sedan ett år tillbaka. Lions har sedan dess stöttat familjerna med kläder och med presentkort i matbutiker. Migrationsverkets dagersättning till flyktingarna är 71 kr/dag, ett bidrag som inte har höjts på närmare 30 år! Utan stöd av hjälpsamma människor, Lions och volontärer hade livet säkert varit mycket svårt för ukrainarna!
Känslan var att ukrainarna mår relativt bra trots sin utsatta situation. De är glada att de har tak över huvudet. De ställer inga höga krav! Volontärerna Annika och Maj-Lis hjälper till i deras dagliga liv. Några av flyktingarna har fått viss sysselsättning på dagtid på jordbruk och städjobb då de vill göra rätt för sig! Andra är sjuka. Oksana och hennes dotter Elizabeta från Mariupol berättade att deras stad fullständigt har utplånats av ryssarnas ständiga robotattacker!
Möjligheten undersöks nu att starta en språkkurs på plats i Löderup med hjälp av Medborgarskolan i Ystad! De har material och ev. lärare som kan vara till hjälp när flyktingar integreras i det svenska samhället! Vi hoppas på detta!
Lions kommet fortsätta att stötta de utsatta ukrainska familjerna så att kan de kan få en dräglig tillvaro i Sverige!
Visa statistik och annonser
Boosta inlägg
Alla reaktioner:

Du och 35 andra